آیا تا به حال نام عنصرهای کورونیم و نیوتونیم را شنیدهاید ؟ خیلی هم تعجب نکنید ! اگر در جدول تناوبی عنصرها جستجو کنید ، این عنصرها را پیدا نمیکنید .
کورونیم نامی است که در دهه 90 میلادی به عنصری داده شده بود که دانشمندان فکر میکردند در تاج (کورونای) خورشید وجود دارد . علت این تفکر ، مشاهده خطی سبز در طیف نشری تاج خورشید به هنگام کسوف کامل آن بودهاست . این خط سبز رنگ که دارای طول موج 530.3 نانومتر بوده است ، طی یک خورشیدگرفتگی در 7 آگوست 1869 میلادی ، توسط چارلزآگوستوس یونگ و ویلیام هارکنس مشاهده شد . از آنجایی که این طیف نشری مشاهده شده ، به هیچ یک از عناصر شناخته شده در آن زمان مربوط نبود ، نام جدید کورونیم برای عنصر نشرکننده آن پیشنهاد گردید .
بعدها ، دیمیتری ایوانوویچ مندلیف – همان شیمیدانی که جدول تناوبی عنصرها را ارایه کرد – نام نیوتونیم را به جای کورونیم برگزید . وی معتقد بود که این عنصر اندکی سبک تر از هیدروژن است . البته تعجبی ندارد ؛ چون که در زمان مندلیف پروتون کشف نشده بود و دانشمندان نمیدانستند که هیدروژن ، با داشتن یک پروتون ، سبکترین عنصر است . این قضیه تا دهه 1930 میلادی ادامه داشت تا این که والتر گروتریان و بنت ادلن معمای خط سبز را حل کردند . آنها اثبات کردند که این خط سبز از عنصری ناشناخته منتشر نمیشود ، بلکه مربوط به یون پُربار Fe13+ است که در تاج خورشیدی وجود دارد . این گونه یونهای فلزی پربار ، عامل انتشار خطوط ناشناخته دیگری نیز در طیف نشری خورشیدی هستند . nasrollahi5.blogfa.com